torstai 18. toukokuuta 2017

Pariisivinkkejä!

Matka rakkauden kaupunkiin suunnitelmissa tai haaveissa? Mitä tehdä? Mitä jättää välistä?
Vaikka olen käynyt pariisissa useamman kerran, en todellakaan pidä itseäni minään asiantuntijana, mutta ajattelin kuitenkin kertoa muutamia vinkkejä Pariisiin, jotka olen itse hyväksi todennut. Eli nämä on vain mun omia fiiliksiä, eikä mitään absoluuttisia totuuksia! :)

  Hanki metrokortti - metro on kaikkein helpoin tapa liikkua ja sillä pääsee lähes kaikkialle. Kannattaa ottaa Paris Visite -lippu, jonka voi valita 1-5 päiväksi ja se käy kaikkiin julkisiin liikennevälineisiin ja sillä voi suhata rajattomasti ympäri kaupunkia! Ai niin, lippuun pitää kirjoittaa oma nimi niin ei joudu juttusille lipuntarkastajien kanssa, niin kuin eräät... :D


 Käytä rullaportaita heti aamusta alkaen! - Vaikka aamulla tuntuu hyvältä idealta saada liikuntaa ja valita tavalliset rappuset niin valitse rullaportaat! Pariisissa on niin hurja määrä rappusia, että niitä tulee kiivettyä päivän aikana enemmän kuin tarpeeksi ja sen tuntee jaloissaan illalla urheilullisempikin ihminen. Pariisissa ei tarvitse murehtia liikunnasta, vaikka kaupungin ruokatarjonnasta nauttisi enemmänkin - portaat huolehtii siitä kyllä!

Riemukaaren portaat...
...ja seuraavat Sacre Coeurille!
Varaa aikaa jonottamiseen / mene heti aamusta - Jep Pariisissa et koskaan ole ainoa turisti, sillä siellä käy noin 16 miljoonaa turistia vuosittain, joten jonoja riittää. Etenkin Louvre, Riemukaari ja Eiffel-torni on paikkoja, jonne en koskaan ole päässyt täysin jonottamatta - edes talvella. Joten niihin kannattaa yleensä suunnata heti aamusta, niin selviää vähän vähemmällä - ei Pariisiin nukkumaan tulla! ;)


Sateinen maaliskuu ja jono Versailles'n palatsiin


 Osta crepet kojuista kadulta - koska niin kuuluu tehdä ja ne vaan on parempia! Ravintoloiden crepet kannatta jättää väliin.

Tää on Lauran ottama "salakuva" :D


  Muista muutama juttu metrossa - Ensinnäkin vaunusta poistuvat menee ovista ensin ja sitten vasta saa rynniä itse sisälle. Portaissa mennään oikeassa reunassa, että kiireiset voi juosta vasemmalta ohi. "Sortie" tarkoittaa uloskäyntiä. Metroja menee yleensä muutaman minuutin välein, joten ovien jo sulkeutuessa metroon ei kannata tunkea, vaan odottaa suosiolla seuraavaa. Nämä muistamalla välttyy pariisilaisten ärähdyksiltä ;)

Varo taskuvarkaita ja kaupustelijoita – älä jää juttelemaan! Tämä on mun mielestä Pariisin ehdottomasti ärsyttävin puoli ja sama ongelma taitaa olla kaikissa suurkaupungeissa. Etenkin metrossa ja turistikohteiden lähellä saa olla tarkkana ja puhelimet ja lompakot visusti suljetussa taskussa tai laukussa. Itseäni aina ihmetyttää metrossa ihmiset reppu selässä, sillä sieltä on niin helppo varastaa kaikki arvokas uhrin huomaamatta, joten metrossa reppu ja laukku syliin! Mutta kaupustelijat on vielä pahempia. Ne tuputtaa kaikenlaista krääsää ja toiminta on enemmän tai vähemmän laitonta. Usein homma alkaa kysymyksellä "where are you from" ja äkkiä sun käteen onkin sidottu, joku koru josta sitten olet velkaa kymmeniä euroja ja jos et maksa, olet varas. Joten ei alkuunkaan kannata jäädä juttelemaan. Mua tarttui viime viikonloppuna tämmöinen kaupustelija niin tiukasti käsivarresta Sacre Coeurillä, että jouduin käyttään voimaa, että pääsin irti. Ne vaan on järkyttävän röyhkeitä. 



   Älä ahnehdi - Pariisissa tulee helposti sellainen fiilis, että pitäisi nähdä ja kokea kaikki yhden reissun aikana, mutta siinä ei ole mitään järkeä. Pariisi on upea ja valtava kaupunki, jota nyt vaan ei mitenkään ehdi koluta läpi kaupunkilomalla, joten ei kannata edes yrittää. Suosittelen valitsemaan ensin ne kohteet mitkä kiehtoo eniten ja muistaa ettei Pariisi mihinkään katoa, vaan hyvällä tuurilla palata vielä monta kertaa :)

  Nauti! - Tämä on paras neuvo, jonka voin antaa! Pariisiin ei tulla suorittamaan vaan nauttimaan! Kun vaan muistaa pysähtyä ja katsella ympärilleen niin Pariisi tarjoaa kyllä parastaan <3


Bisous,
Heli


Ei kommentteja: