tiistai 14. maaliskuuta 2017

Pariisi

Pitkästä aikaa blogin parissa! Tai no viikkohan tässä on vasta kulunut, mutta se tuntuu nyt ikuisuudelta, kun niin paljon on tapahtunut. Olin siis reissussa ja tietokone jäi turvallisesti Montpellieriin, sillä en halunnut ottaa riskiä, että se lähtee esim bussista jonkun muun matkaan. Vaikka vakuutukset on erittäin kunnossa, niin silti en halunnut kokeilla onneani. Ja nyt ei tullut vahingossakaan nähtyä mitään koulujuttuja lomalla! :D 


Ensimmäisenä suuntasin siis Pariisiin! Lomaviikko pääsi vähän yllättämään mut, eikä siis ollut mitään reissukohdetta eikä reissukaveria tiedossa, joten piti vähän improvisoida. Mut hei Pariisi on AINA hyvä idea! Löysin halvalla bussiliput ja hostellin niin päätin sitten lähteä kolmeksi päiväksi yksin ihailemaan valon kaupunkia. Matkat taittui helposti yöbussilla (12h), erittäin edullisella bussiyhtiöllä, joka kuitenkin oli ihan viimeisen päälle - siisti ja ajallaan. Heräsin siis maanantaiaamuna, kun bussi saapui Pariisiin ja vein kamat hostellille, niin mulla oli koko päivä aikaa kierrellä kaupunkia. 

Heräsin yöllä bussissa, kun oltiin ylittämässä Millaun maasiltaa, joka on Euroopan suurin maasilta. Silta päihittää korkeudessaan jopa Eiffel-tornin. Onneksi heräsin, sillä näkymät pimeällä olivat upeat! Tietenkään kuvia bussin ikkunasta en saanut, mutta näky oli hieno.



 Kun jää metrosta Abbesses-asemalla, voi nähdä ihan aseman vieressä "rakkausseinän", jossa on siis "minä rakastan sinua" maailman kaikilla tunnetuilla kielillä.


Pariisissa oli muuten todella kylmää ja harmaata ainakin verrattuna tänne Etelä-Ranskaan. Siellä oli alle kymmenen astetta ja melko sateista ja täällä taas on melkein päivittäin ollut nyt yli 20 astetta ja kukat ja puut kukkii! Kuitenkaan sää ei haitannut, sillä tykkään kaupungista niin paljon. Tekemistäkään ei ollut hankala keksiä, vaikka olen käynyt Pariisissa jo muutaman kerran ja suosituimmat nähtävyydet olen jo käynyt pariin kertaan. Oikeastaan lähinnä kävelin ympäri kaupunginosia take away-kahvi kädessä ja ihastelin kaikkea ympärilläni. 


Kävin Printemps- ja Galleries Lafayette- tavarataloissa tsekkaamassa ketkä tällä hetkellä ovat maailmassa tosi rikkaita. Päädyin siihen tulokseen, että japanilaiset ja kiinalaiset. Heitä varten suljettiin luksustavarataloista osastoja, joissa tavaroiden hinnat alkoivat muutamasta tuhannesta eurosta. Muistan kuinka ensimmäisellä kerralla Pariisissa ihmiset, jotka tuolla shoppailivat olivat arabimaista. Raha on siis liikkunut! Ehkä mullakin on vielä jonain kauniina päivänä varaa shoppailla Pariisin luksustavarataloissa.


Tiistaina heti aamusta sään kirkastuttua suuntasin innolla Versaillesin palatsiin, jonka on lyhyen junamatkan päässä keskustasta. Otin oikein audio-oppaan, jotta pääsin kuulemaan palatsin mielenkiintoisesta historiasta. Palatsi on upea ja ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, MUTTA siellä oli järjetön tungos. Vaikka menin sinne heti aamusta, oli sisällä liikkuminen lähinnä tönivän ihmismassan mukana kulkeutumista, joka oli todella ahdistavaa. Kävin kuitenkin esimerkiksi peilisalissa, jossa kuuluisa Versaillen rauha on allekirjoitettu. Puutarhat jäi tällä kertaa tutkimatta, sillä vuodenaika ei tehnyt sille oikeutta, eli keväämmällä sitten.

Turistina peilisalissa




Toki kävin muutkin kuuluisimmat nähtävyydet ihastelemassa ainakin ulkoa, mutta halusin käydä tällä kertaa uusissakin paikoissa ja mennä juuri sinne mihin huvitti. Yksin reissaamisessa on myös se hyvä puoli, että voi tehdä mitä haluaa. Varsinaisesti yksin en kyllä ollut, sillä ihmiset on hirmu ystävällisiä ja haluaa keskustella kun on itsekseen liikenteessä. Olin myös hostellissa 10 hengen makuusalissa, joten juttukavereita löytyi jos niin halusi.



Näkymät Eiffel-tornin huipulta 

Tässä oli aika tiivistetysti ja sekavasti Pariisin reissun kuulumisia, mutta ajattelin kirjoitella vielä lisääkin, kunhan ehdin. Päällimmäisenä jäi mieleen se, kuinka etuoikeutettu olen. "C'est gratuit pour vous, mademoiselle" eli se on ilmainen teille neiti, on lause, jota kuulin paljon. Alle 26-vuotiaat EU-kansalaiset siis pääsevät melkein kaikkiin nähtävyyksiin ilmaiseksi tai ainakin alennettuun hintaan. Tuntuu etuoikeutetulta ja epäoikeudenmukaiselta, kuinka mä pääsen ilmaiseksi upeisiin paikkoihin ihan vaan sen vuoksi, että satuin syntymään tiettyyn maahan ja toiset eivät ole tervetulleita edes koko maahan, kun syntyivät toisaalla. Ihan kuin mun passini olisi ollut jokin VIP-lippu. Nyt ymmärrän, kun sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Ainakin Pariisissa se oli niin.

Bisous,
Heli


Ei kommentteja: