perjantai 24. maaliskuuta 2017

Montpellier business school

Huomasin tuossa, etten juurikaan ole kirjoittanut opiskelusta täällä, vaikka senhän takia mä täällä olen! En siis matkustelun, kauniiden maisemien tai hyvän sään takia - tai no toki ne vaikutti aika paljon mun päätökseen lähteä vaihtoon juuri Montpellieriin! :D


Eilen tramissa (paikallinen raitiovaunu) nainen kysyi ystävällisesti minulta ja kaveriltani, mistä tulemme, kun puhuimme keskenämme englantia. Keskustelimme hetken ja nainen kehui kovasti kouluamme Montpellier Business Schoolia, joka on kuulemma ehdottomasti yksi parhaista kouluista tällä seudulla. Mua tämä tieto vähän ihmetytti. Tiesin kyllä, että vaihtokouluni on arvostettu ja laadukas, mutta itse en pidä koulu kovin hyvänä ainakaan opiskelijan kannalta.


Ensinnäkin koulu on yksityinen ja tutkinto-opiskelijat maksaa noin 10 000€ lukuvuodessa saadakseen opiskella täällä. Tämä johtaa siihen, että ketään ei varsinaisesti hylätä kursseilla, vaan olit miten huono tahansa, niin viimeistään uusintakokeesta pääsee läpi. Tämä malli ei varsinaisesti motivoi opiskelemaan. Ihmettelen kuitenkin, miksi ei ole motivaatiota opiskella, jos kerta maksaa siitä? Etenkin siis ranskalaiset opiskelijat eivät täällä juurikaan vaivaudu tekemään töitä opintomenestyksen eteen. Enkä yhtään ihmettele, sillä ei heidän tarvitse, sillä tutkinnon saa ilmeisesti maksamalla lukukausimaksut...

Yksi opiskelua häiritsevä tekijä on se, että professorit eivät kaikki ole päätoimisia professoreita tai tutkijoita, vaan he ovat töissä muuallakin, esimerkiksi konsultteina. Tämän vuoksi kurssien aikataulut on aika ihmeellisiä. Joskus kurssissa on kolmenkin viikon tauko, ettei kurssi etene, sillä professori lähti perheensä kanssa laskettelulomalle... Sitten sen jälkeen kurssin luentoja onkin monta tuntia useamman päivän putkeen, ja jos tällöin sattuukin vaikka itse olemaan sairaana tai muuten poissa koulusta, jää opinnoissa jälkeen. Eli sellainen tasapaino ja jatkuvuus puuttuu. Lisäksi jotkut kurssit kestää koko lukukauden ja toiset käydään läpi muutamassa viikossa, vaikka sisällöltään niissä olisi saman verran tekemistä.

Lisäksi mua turhauttaa opintojen sisältö. Jokainen kurssi yrittää epätoivoisesti kattaa liiketalouden perusopinnot. Hämmentävää opiskella samat asiat esimerkiksi markkinoinnin, innovaatiojohtamisen ja kestävän kehityksen luennoilla. Joka kurssilla käydään läpi iänikuiset SWOT- ja PESTEL-analyysit ja 4P-malli, vaikka ne pitäisi olla jokaiselle kauppatieteilijälle aika selkeitä opintojen alusta alkaen, eikä niitä siis tarvitsisi harjoitella enää kolmantena opiskeluvuonna. Ongelma tossa sisällön laadussa on myös opiskelijoiden tasoerot ja etenkin erot englannin osaamisessa. On varmasti vaikea löytää se kultainen keskitie, että haastetta riittää niille, jotka puhuvat englantia äidinkielenään, mutta myös ne selviäisivät, joille englanti on haastavaa. Eniten kuitenkin koulussa kuulee jupinaa ryhmätöiden määrästä; jokaisella kurssilla on yksi isompi ryhmätyö ja usein lisäksi muutama pienempi esitelmä. Tämä on mun mielestä sekä hyvä, että huono juttu. Huonoa on, että meitä arvioidaan aika vähän yksilöinä, kun arvosana työstä tulee samana koko ryhmälle. Lisäksi aina on niitä, jotka on ihan vapaamatkustajia, eikä tee töitä. Kuitenkin hyvä puoli on se, että tutustuu väkisinkin uusiin ihmisiin ja pääsee tekemään töitä eri kansallisuuksien kanssa. Siinä oppii paljon uutta!

On mulla koulusta hyvääkin sanottavaa, vaikka välillä olen koko laitokseen todella turhautunut. Tykkään siitä, että meillä on paljon harjoitustehtäviä ja case-harjoituksia, mitä Oulun kauppakorkeassa on hädin tuskin lainkaan. Lisäksi arvosanasta vain 50% koostuu tentistä ja loput sitten muista suorituksista (esitelmät yms). On kyllä hyvä, ettei koko arvosana ole yhden kokeen varassa. Lisäksi kirjoja ei käytetä lainkaan, niin siinä säästää rahaa. Myös verkko-opiskelua käytetään paljon ja kaikki materiaali löytyy netistä, joten opinnoissa on joustavuutta, jos haluaa vaikka matkustella täällä, niin kuin eräät ;)


Vaikka tästä tekstistä tuli hiukan negatiivinen, niin viihdyn täällä hyvin ja toivon, että tästä tekstistä on jonain päivänä vielä apua uusille vaihtareille :)

Bisous,
Heli


Ei kommentteja: