perjantai 3. helmikuuta 2017

Le première mois - ensimmäinen kuukausi

Nyt on jo yli kuukausi takana asumista täällä ranskassa. Aika menee todella nopeasti. Vähän jopa liian nopeasti, varsinkin kun helmikuukin on niin vitsin lyhyt kuukausi. Vaikka tiedän jo nyt kokeneeni ja nähneeni täällä vaikka mitä, niin silti vähän pelottaa, jos kevätlukukausi onkin liian lyhyt aika ehtiä kunnolla tutustua alueeseen. No mutta ainakin Lauran kanssa on yritetty reissata ja nähdä lähiseutua ja paljon on vielä suunnitelmia niin lähelle kuin vähän kauemmaksikin matkustelusta.

En oikein vielä tiedä mitä mieltä olen täällä opiskelusta. Opiskelen siis kauppatiedettä Montpellier business schoolissa, joka on arvostettu yksityiskoulu. Se ei itseasiassa ole yliopisto, vaan vielä arvostetumpi ecole superiore. Muut opiskelijat maksavat lukukausimaksuja noin 10 000 euroa lukukaudessa, mutta itse opiskelen erasmus-vaihdon turvin ilmaiseksi. Jotenkin suomalaiseen tasa-arvoiseen maailmaan ei sovi ajatus yksityiskoulusta. Ainakin itseäni häiritsee se, että raha ratkaisee mihin kouluun pääsee. Lisäksi luulisi, että lukukausimaksut motivoisivat opiskelijoita tekemään enemmän menestyäkseen ja arvostamaan koulutusta, mutta ei. Tunneille saavutaan myöhässä ja siellä aika käytetään Facebookkia selaillen. Lisäksi joillain kursseilla on palkintoja menestyville opiskelijoille esimerkiksi suosituskirjeitä tai 300 euron arvoisia kuulokkeita. Ilmeisesti hyvät arvosanat ei täällä motivoi opiskelijoita tarpeeksi… Tuntuu, että kaikille muille yksityiskoulut on ihan tuttua, mutta mä olenkin outo suomalainen, jonka mielestä kaikille tulisi taata mahdollisuus omalla panostuksellaan (ei rahallisella) vaikuttaa tulevaisuuteensa :D

Kurssit ovat ihan mielenkiintoisia, mutta vaativat näillä näkymin enemmän työtä kuin Suomessa. Jokaisella kurssilla on ryhmätöitä, palautettava henkilökohtainen työ ja lopputentti. Lisäksi kursseilla on läsnäolopakko, jota seurataan ID-korteilla. Eli meidän pitää leimata henkilökortit koulussa neljästi päivässä todentaaksemme sen, että olemme oikeasti läsnä. Tosin me ei olla saatu meidän henkilökortteja vielä, joten kukaan ei tiedä ollaanko oltu läsnä vai ei :D

 Joudun varmasti tekemään täällä enemmän koulun eteen kuin Oulussa, mutta ehkä se on hyvä, että mäkin joskus opin opiskelemaan ihan tosissaan. Oon kyllä tykännyt englanniksi opiskelusta ja professorit puhuu yleensä ihan hyvää englantia ja muutama natiivipuhujakin on. Akateemisten professoreiden lisäksi luentoja pitää myös muut alansa ammattilaiset, jotka ovat oikeasti töissä jossain yhteistyöyrityksissä. Vielä tähän asti opiskellut asiat on tuntuneet helpoilta, vaikka välillä huomaan, että lähestymistapa asioihin on täällä tosi erilainen kuin Suomessa, mutta enköhän mä kursseista läpi pääse.


Kaikkeen muuhunkin erilaisuuteen täällä olen jo aika hyvin tottunut. Kaupasta, toreilta ja leipomoista löytyy syötävää ja nykyään ruokavalioni täällä koostuu myös muustakin kun kroissanteista ja klementiineistä. Alkuun oli tosiaan vähän hankalaa :D Yllättävän nopeasti olen päässyt arkeen kiinni, eikä tämä enää tunnu pelkältä lomalta, vaan tämä on mun elämäni nyt.

Suomalaiselle on myös ollut outoa alkoholin "normaalius". Sitä on saatavilla missä tahansa ja milloin tahansa.
Sopeutumisessa on tietysti tärkeässä roolissa olleet ystävät. Vaikka olen tutustunut täällä myös ranskalaisiin, niin tärkeimpiä ystäviä on muut vaihto-opiskelijat. On vaan niin helppo olla ihmisten kanssa, jotka käy läpi just niitä samoja asioita kuin mä tällä hetkellä. Meillä onkin ihan mahtava porukka täällä.



Käytiin Lauran kanssa juhlistamassa ensimmäistä kuukautta täällä mitenkäs muutenkaan, kuin Ikeassa lihapullilla ja jälkiruuaksi tietysti kanelipullat! Tuli niin kotoisa fiilis!




Täällä on kaikki erittäin hyvin ja oon onnellinen, että oon täällä. Tuntuu siltä, ettei lipulle maitojunaan ole tarvetta! ;)

Bisous,
Heli


Ei kommentteja: